INFLUENȚA AURULUI ASUPRA MONEDEI #ECONOSOFIAFACTS

Aurul reprezintă unul dintre cele mai cunoscute metale, fiind până în secolul XX cunoscut ca și instrument de schimb și etalon monetar, sub diferite forme (monedă,lingouri). Deși nu și-a păstrat această funcție, fiind înlocuit în timp de bancnotele de hârtie și moneda metalică actuală, aurul are în continuare un rol important în economie.

În prezent, aurul are o importanță majoră atât în lumea investitorilor, cât și în lumea consumatorilor. Cu toate că nu mai reprezintă un mijloc de schimb, aurul are un impact semnificativ  asupra monedei actuale. Astfel, există o strânsă corelație între acest metal și valoarea monedelor în circulație.

Unul dintre modurile prin care aurul afectează moneda actuală este reprezentat de utilizarea sa de către populație pentru a se opune inflației. Atunci când o țară înregistrează un nivel crescut al inflației, investitorii cumpără cantități mari de aur.  Cererea pentru aur crește semnificativ în contextul inflației datorită valorii sale inerente, dar și din cauza ofertei limitate. Datorită proprietăților sale, aurul își poate păstra valoarea mult mai bine decât moneda actuală, în care populația își pierde încrederea într-un context inflaționist.

Țările care importă și exportă aur sunt de asemenea influențate semnificativ de variația prețului aurului. Astfel, într-o țară care exportă aur, odată cu creșterea prețului acestuia, se va înregistra și o creștere a puterii de cumpărare a monedei naționale. Pe de altă parte, în același context al creșterii prețului aurului, țările care importă acest metal vor avea de suferit, având în cele din urmă o monedă mai slabă (de exemplu, țările care sunt specializate în produse din aur, dar nu au propria rezervă la care să aibă acces).

Un alt efect al aurului asupra monedei apare ca urmare al achiziției sale de către băncile centrale. Aceasta duce la modificarea cererii și ofertei de monedă națională și poate conduce către inflație. Acest efect apare din cauza printării de bancnote pentru achiziția aurului respectiv, care contribuie la creșterea ofertei de monedă națională.

Aurul poate avea, deci, un impact semnificativ asupra monedelor lumii. Astfel, nu există nicio îndoială că acest metal va continua să joace un rol important pe piețele valutare, cât și în întreaga economie. În plus, aurul este un metal important care merită să fie urmărit și analizat datorită proprietăților sale care îi oferă capacitatea de a reda situația economică locală, dar și internațională.

 

Elemente de Continut

Distribuie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Postari Recente

Eu, VIP-ul

Găsiți mai jos câteva rânduri dedicate vouă, viperilor, în special celor care au intrat în marea familie anul ăsta. Aruncați, vă rog, un ochi! Eu,

Citeste mai departe »