Istoric VIP

VIP din 1998...

Biblioteca Academiei de Studii Economice din Bucureşti a fost locul în care studenţi precum Dan Cătăneț, Liviu Dumitrașcu, Lucian Despoiu, Dragoș Bărbulescu, Miron Mănescu, Iulia Carpov, Alina Grigoraș s-au cunoscut şi au purtat discuții pe teme economice sau legate de instituții financiare. Dezbaterile au fost, în primă fază, informale şi au devenit ulterior întâlniri cu personalități din domeniu.

Inițial, în 1997, grupul purta numele de Inițiativa Economică Studențească şi îşi dorea să asigure un schimb fluent de informații și argumente pe teme economice la nivel intern.

La scurt timp după înfiinţarea grupului, membrii ei au simțit nevoia unei formalizări, iar în anul 1998, pe 13 decembrie, s-a înființat Asociația Voluntari pentru Idei și Proiecte. Aceasta îşi propunea să organizeze proiecte pentru studenți şi să provoace dezbateri pe teme economice.

Prima iniţiativa a asociaţiei purta numele de „ASE în ţară” şi a constat într-o caravană de prezentare a Academiei de Studii Economice în cadrul liceelor din provincie. Primul proiect de amploare al organizaţiei a fost Şcoala de Vară „România Secolului XXI”, realizat în anul 2000.

Căutând modele de succes şi bune practici în mediul universitar străin, fondatorii VIP au descoperit modelul cluburilor studenţeşti şi au înţeles nevoia tinerilor din mediul academic românesc de a-şi dezvolta anumite abilități şi cunoştinţe specifice, de a-şi construi viitoarea carieră comunicând, împărtăşind idei şi informaţii cu alţi tineri interesaţi şi pasionaţi de acelaşi domeniu.

Pornind de la nevoia reală a studenţilor de a separa pasiunea şi interesul pentru antreprenoriat de acela pentru economie, VIP România a înfiinţat două cluburi: Business Club și Econosofia.

De-a lungul timpului, cluburile au crescut continuu, s-au transformat în comunităţi şi au realizat atât proiecte externe destinate studenţilor interesaţi de aceste domenii, cât şi proiecte interne pentru dezvoltarea abilităţilor membrilor.

Alături de acestea au apărut alte două comunităţi în Bucureşti, International Affairs şi Leadership Development, precum şi o filială a organizaţiei în Cluj-Napoca. VIP România continuă să-şi îndeplinească viziunea prin misiunea de a transforma potenţialul în excepţional.